Skip to main content

Jan

Wie, wie, wie,

Jan Van Bael, kort samengevat!

Geboren in 1986

Geboren in 1986 en opgegroeid in het Limburgse Hamont-Achel

O.I.

Na mijn geboorte hebben de dokters snel vastegesteld dat ik een broze beender ziekte heb. Namelijk Osteogenesis Imperfecta. Een aandoening die een groot deel van mijn leven bepaald heeft. 

Rolstoelbasketbal

Sinds mijn twaalf jaar speel ik rosltoelbasketbal, het bracht me op veel plekken en ik leerde er veel vrienden kennen. 
Nog steeds is het een van men grootste passies.

Huisje, tuintje, ...

Ondertussen woon ik samen met mijn geweldig vrouwtje, Petra, in ons eigen huis in Bocholt samen met onze beesten.

Jan Van Bael as a baby

Ik ben geboren in 1986 en opgegroeid in een klein Limburgs stadje, namelijk Hamont-Achel. Hier heb ik altijd graag gewoond en heb dat dan ook gedaan tot ik op mijn 18de ben gaan studeren in Leuven. Daarna nog een tijdje terug om nu in Bocholt terecht gekomen te zijn. Hier woon ik nu met mijn vrouwtje en beestenbende in ons eigen huisje dat we met veel hard werken verbouwt hebben naar ons eigen stekje. Iets waar we beide trots op zijn.

Ik ben opgegroeid met de broze beenderziekte Osteogenesis Imperfecta, dit maakte dat ik als kind erg veel in het ziekenhuis terrecht kwam met gebroken botten. Dit waren steeds moeilijke tijden maar hebben me wel gevormd tot de persoon die ik nu ben. Steeds opnieuw herstellen, revalideren, ... Dat leert je doorzetten. 

Ook al ben ik dan wat brozer het heeft me niet tegengehouden om van het leven te genieten, sporten, uitgaan, verbouwen, ... Thuis onder een stolpje zitten ga je niet beter van worden, alleen breek je dan misschien wat minder...

Momenteel ben ik werkzaam in Houthalen bij ESPA N.V. en verzorg ik daar de aankoop en het erp systeem. Als hobby/verslaving neemt rolstoelbasketbal een groot deel van mijn tijd in beslag. Trainen, training geven, wedstrijden na bijna 20 jaar in de sport doe ik het nog steeds graag en hoop ik dat ik dit ook nog lang kan blijven doen!

Ik woon samen met mijn vriendin Petra, die ik trouwens via het rolstoelbasketbal heb leren kennen, samen. In ons huisje hebben we de tijd van ons leven. We wonen hier niet alleen, we hebben reeds een hele beestenbende verzameld: 2 honden, kippen, mini varkentjes, koi's, een paard, ... We zijn echt dieren liefhebbers en ook beide zijn we buitenmensen. 

In de zomer zal je ons dan ook het snelst vinden in onze tuin of ergens in een bos om te wandelen!

Petra en Jan
Osteogenesis Imperfecta by Jan Van Bael

Wat extra info over O.I.

O.I. is zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening, die met name gekenmerkt is door zeer broze botten. Door een genmutatie is de hoeveelheid en/of de samenstelling van het collageen afwijkend. OI wordt vooral gekenmerkt door een verminderde stevigheid van de botten. Hierdoor kunnen gemakkelijk botbreuken (fracturen) ontstaan en vergroeiingen (deformaties) van de armen, benen, wervelkolom, borstkas en/of de schedel. Tevens kunnen de gewrichten overbeweeglijk (hyperlaxiteit) zijn. In sommige gevallen is ook het gebit aangetast, waarbij men spreek over dentinogenesis imperfecta. Daarnaast komen diverse nevenverschijnselen voor als blauw sclera (oogwit), bolle (enigszins uitpuilende) ogen (exophthalmus) en doofheid. Andere klachten kunnen zijn: vermoeidheid, pijn en/of overmatige transpiratie. Blauwe plekken en bloedneuzen treden eveneens gemakkelijk op. De symptomen kunnen tussen patiënten zeer verschillend in aard en in ernst zijn.